På mejeriet

Når mælken er blevet standardiseret og varmebehandlet, er den klar til at blive forarbejdet til et specifikt mejeriprodukt. Læs her om fremstillingen af drikkemælk, ost, syrnede mejeriprodukter som skyr og yoghurt samt smør og kærnemælk.

Mælk er en fantastisk råvare, som kan anvendes til et utal af forskellige produkter. I artiklerne herunder kan du læse mere om fremstilling af drikkemælk, ost, yoghurt, skyr og andre syrnede produkter samt smør, blandingsprodukter og kærnemælk.

I afsnittet produktion kan du se en grafisk fremstilling af mælkens vej fra koen og gennem mejeriet.

Sådan fremstilles drikkemælk

Når man fremstiller drikkemælk som sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk, handler det i høj grad om at finde den ønskede fedtprocent. ...

Sådan fremstilles ost

Sådan bliver mælk til ost. Osteløbe og mælkesyrekultur er to vigtige ingredienser, når mælk skal forvandles til ost. Læs mere om hvordan man...

Sådan fremstilles smør, blandingsprodukter og kærnemælk

Smør fremstilles af fløde, der 'æltes' i en traditionel kærne eller en såkaldt kontinuerlig smørmaskine. Kærnemælk er et restprodukt ved fre...

Sådan fremstilles syrnede produkter

Skyr, yoghurt, ymer, ylette, A38, tykmælk, cremefraiche m.m. kaldes syrnede mejeriprodukter. De fremstilles ved at ’syrne’ mælk eller flød...

Spørg eksperterne

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil
Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent
Se profil

Mange vil forske inden for mejeriområdet

Mejeribrugets ForskningsFond har modtaget 28 projektforslag i den årlige ansøgningsrunde. Nu starter den svære udvælgelsesproces.

Læs mere

Ost & ko takker af

Tre års kampagne er nu slut, men indsatsen for dansk ost fortsætter.

Læs mere

Mammen går ind i is-branchen

Mammen Mejerierne A/S har købet halvdelen af Kastberg Is, som i løbet af næste år flytter is-produktionen til Drøsbro Mejeri.

Læs mere