01. januar 2016

Ny handelsaftale med Canada og EU gavner dansk oste-eksport

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Canada i kraft. Aftalen giver den danske fødevareklynge markant bedre adgang til det canadiske marked.

Den frihandelsaftale, der i dag træder i kraft mellem EU og Canada, indebærer, at op mod 91,7 pct. af tolden på landbrugs- og fødevareområdet vil blive fjernet som del af frihandelsaftalen. For mejerisektoren betyder aftalen, at den toldfri kvote for ost til Canada bliver mere end fordoblet. Aftalen giver dermed god mulighed for, at danske virksomheder kan øge eksporten af både kvalitetsoste og industriost, der indgår som ingrediens i anden fødevareproduktion.

I en kommentar til aftalen, udtaler formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild:

”Der er tale om en vigtig aftale, som nu endelig kan træde i kraft. Den danske fødevareklynge er helt afhængig af velfungerende handelsaftaler og international samhandel. Det her er en aftale, som både vil være til gavn for den danske fødevareklynge og den canadiske.”

Danmarks eksport af ost til Canada havde i 2016 en værdi af lige knap 90 mio. kroner. Udover mejerisektoren vil frihandelsaftalen også få betydning for eksporten af sammensatte fødevarer som fx kiks, brød, bagværk, kartoffelstivelse og ingredienser til brug i forarbejdning af fødevarer og foder.

Aftalen vil være fuldt indfaset på landbrugs- og fødevareområdet over en fem- til syvårig periode.

Download mere info:

Landbrug & Fødevarer har udarbejdet en kort vejledning om frihandelsaftalen (PDF)