01. januar 2016

Islandsk skyr til tops i international mejeridyst

En skyr med æble fra det islandske mejeri MS Selfossi vandt konsum-kategorien i årets International FOOD Contest i Herning. Kategorierne ost og smør blev vundet af Taulov og Holstebro Mejeri.

Selv om det islandske mejeriprodukt skyr efterhånden produceres i lang række lande og er blevet en af danskernes favoritter i køledisken, så er islændingene fortsat mestre i at lave skyr. Det blev bevist, da vinderne af mejeridysten ved årets International FOOD Contest tirsdag blev kåret i MCH Messecenter Herning. Vinderen af kategorien ’konsum’ blev nemlig vundet af det islandske mejeriselskab MS Selfossi med produktet Skyr 0,2 pct. 500 g bagt æble.

Faktisk er det anden gang, det islandske mejeriselskab vandt konsum-kategorien ved International Dairy Contest – i 2012 vandt selskabet med en kakaomælk, og det var derfor nogle særdeles glade islændinge, der modtog præmien.

”Det er fantastisk, at et lille mejeri som MS Selfossi kan vinde kategorien to gange,” sagde projektleder ved moderselskabet MS Iceland, Audunn Hermannsson efter præmieoverrækkelsen. Han var specielt glad for, at det denne gang var en skyr, der vandt.

”Det er jo det produkt, vi lægger mest vægt på. Vi eksporterer skyr til fem lande, blandt andet England og Irland, og så sælger vi vores know-how om produktionen – foreløbig til blandt andet Danmark, Norge og USA og vi regner da med, at der kommer flere lande til. I den sammenhæng er det jo et ekstra plus, at have vundet her i dag.”

Brexit i oste-kategorien

Efter at oste-kategorien de seneste to år er blevet vundet af oste fra et af Arlas engelske mejerier, sikrede Arla Foods Taulov Mejeri sig i år førstepladsen med 'fast modnet 30+ Höhlenkäse Light 150g grubelagret i skiver'. Traditionen tro blev vinderen af smør-kategorien Arla Foods Holstebro Mejeri, som i år vandt med en LURPAK 400 g usaltet smør, arabisk.
De tre vinderprodukter blev i år fundet blandt ca. 1.200 mejeriprodukter, som alle er blevet bedømt af fagdommere.

Mejeribrugets Gourmetpris og Food-mesterskabet

Vinderne blev hædret i Hal C af Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard Madsen og Landbrug & Fødevarers direktør Karen Hækkerup. Ud over afviklingen af mejeridysten blev også vinderne af Mejeribrugets Gourmetpris og FOOD Contest kaldt på scenen.

Vindere af Mejeribrugets Gourmetpris:

Smør: Arla Foods Holstebro Mejeri med Unika med Læsø sydesalt - 450 g.
Konsummælksprodukter: Naturmælk med Økologisk Jersey Hømælk.
Hård ost: Thise Mejeri med Fyrmester.
Blød ost: Arla Foods Høgelund Mejeri med R’OSTEN.
I konkurrencen Mejeribrugets Gourmetpris er det produkternes gastronomiske kvaliteter frem for de mejeritekniske detaljer, der bliver bedømt. I år bestod dommerpanelet af: Rikke Brocksted, restaurant Karoline Amalie i Silkeborg, Camilla Bojsen-Møller, osteblogger, Ostesnak, Anders Halskov, ejer af Madhjernen.dk, og Rasmus Hansen fra restaurant Le Gourmet i det nye Lego House.

Vindere af FOOD-kategorien:

Fisk & Tang: Crown Seafood med Chilerejer
Vin, Eddike & Mjød: Skærsøgaard med DON's Rosé 2016
Øl: Bryggeriet Frejdahl med Brynhild
Kolonial: Løgismose/Meyers med Løgismose Økologisk Espresso, 100 pct. Arabica
Frugt & Grønt: Løgismose/Meyers med Meyers Grøntsagschili
Kød & Fjerkræ: Vilstrup med Olden Gris
Brød, Kager & Søde sager: Karamel kompagniet med Salt peanuts karameller