16. marts 2018

Han har fotograferet 884 gamle mejeribygninger

”Der er jo tale om kulturinstitutioner,” lyder forklaringen fra pensioneret civilingeniør, der har brugt flere år på at fotografere en stor del af de gamle mejeribygninger i Danmark.

Pensioneret civilingeniør Jens Møller Andersen (74 år) fra Galten vest for Aarhus har en interesse lidt ud over det sædvanlige: Han fotograferer gamle mejeribygninger. Ikke bare sådan på må og få, mens systematisk; region efter region, kommune efter kommune og landsby efter landsby, og så er der faktisk tale om en ret omfattende opgave.

884 bygninger har han indtil videre registreret og fotograferet på et utal af bilture rundt i Jylland og på Fyn. Det har taget ham fem år, og han mangler kun nogle ganske få steder i de to landsdele. (Se eksempler på hans fotografier i bunden af denne artikel).

Tilbage resterer de fynske småøer samt Sjælland og Sydhavsøerne. Planen er, at han til sommer vil indlede en ny foto-runde med nogle længerevarende ture til Sjælland og Lolland-Falster.

Ideen til det omfattende projekt er opstået på baggrund af en årelang fascination af de danske landsbymejerier.

”Min kone og jeg har altid sat stor pris på at tage på bilture i Danmark, og når man kommer rundt i landet på den måde, kan man ikke undgå at lægge mærke til mejeribygningerne. Der er rigtig mange af dem, og de skiller sig ud med en markant arkitektur. Mejerierne var jo kulturinstitutioner på linje med højskolerne, og jeg synes, at de i dag er vigtige kulturminder,” fortæller Jens Andersen.

Det var dog først i 2008, at han begyndte at tage billeder af de gamle bygninger. Året inden var han gået på pension efter et langt arbejdsliv inden for rensningsanlæg og vandkvalitet ved Aarhus Amt og Danmarks Miljøundersøgelser.

Generalstabskort fra 1965

De første par år var det lidt tilfældigt, hvad han fotograferede, men en dag i 2012 besluttede han sig for at gøre det systematisk. Et centralt element i hans forberedelser var et generalstabskort fra Geodætisk Institut årgang 1965.

”På kortet er indtegnet alle de mejeribygninger, som eksisterede dengang – også de mange mejerier, som allerede dengang var lukket. Så det var sådan set bare at gå i gang fra en ende af,” fortæller han.

Og det gjorde han så. Noterede bygningernes beliggenhed, planlagde ruter, tog kameraet over skulderen og kørte afsted i sin bil. På en gennemsnitlig dag han kunne nå at fotografere 10-15 bygninger. Meget af tiden er selvfølgelig gået med transport, men det har også været vigtigt for ham at indsamle noget viden om de gamle mejerier. Og han spørger altid om lov, inden han fotograferer.

”Som regel vil folk rigtig gerne snakke og fortælle. Og hvis der ikke lige er nogen, der bor eller arbejder i den gamle bygning, kan man altid standse en på gaden, der går med rollator. De kender som regel alt til mejeriets og landsbyens historie,” fortæller Jens Andersen med et smil.

80-90 pct. af bygningerne er bevaret

Undervejs noterer han mejeriets navn, adresse og nuværende anvendelse. Oplysninger, som han efterfølgende har skrevet ind i en række regneark på computeren derhjemme. Ind i mellem kommer han ud for, at det pågældende mejeri er revet ned, men det sker faktisk ikke så tit, som man kunne forvente.

”Omkring 80-90 pct. af mejeribygningerne på kortet fra 1965 står der stadig,” fortæller han.

Nogle få af bygningerne står tomme, men de fleste bliver anvendt til enten bolig eller erhverv – typisk autoværksted, tømrerværksted, genbrugsbutik og lignende. En del bygninger er forfaldne, mens andre er sat rigtig flot i stand, fortæller Jens Andersen.

”Uanset hvad bygningerne bliver brugt til, så kan folk godt lide historien om, at der engang lå et mejeri. Mange steder er der stillet et par mælkejunger op foran indgangen, ligesom de nuværende ejere ofte har fået fremskaffet nogle gamle fotografier fra mejeriets storhedstid.”

På trods af at han har fotograferet godt tusind gamle mejeribygninger, synes Jens Andersen stadig, at det er interessant at tage rundt i landet og på egen hånd opleve et lille hjørne af Danmarkshistorien.

”Det er altid spændende at ankomme til et nyt sted, og se hvordan bygningen tager sig ud – og om der overhovedet er en bygning tilbage. Man møder en masse mennesker, hører nogle historier og lærer ofte noget nyt. For eksempel har der i Sønderjylland været både danske og tyske mejerier, mens jeg på Djursland og andre steder i Danmark er stødt på indremissionske mejerier, hvor der ikke blev arbejdet om søndagen,” fortæller han.

Billederne og historierne om de gamle, danske mejerier er indtil videre lagret på Jens Møller Andersens computer og i hans hukommelse. Men han synes, at andre også bør have adgang til materialet, og er derfor gået i dialog med Landbrugsmuseet, som har vist interesse for at arkivere fotografierne. Og skulle der være en forening eller en klub, der er interesseret i en mejerihistorisk billedfortælling, kan han sikkert overtales til at stille op til en fremvisning.

Nogle få eksempler fra Jens M. Andersens billedarkiv med gamle, danske mejeribygninger:

  Andebølle Mejeri på Fyn (ved Vissenbjerg). Foto: Jens M. Andersen.

 Aunslev Mejeri, Fyn (ved Nyborg)

 Stauning Mejeri, Jylland (ved Skjern)

Karstoft Mejeri, Jylland (ved Brande). Er til salg

 Mygdal Mejeri, Jylland (ved Hirtshals). Glas- og smykkeværksted.

Vil du vide mere?