Virksomhedsportrætter

Mejeribranchen består af en bred vifte af virksomheder. Fra små gårdmejerier til store, højeffektive konsummælksanlæg og en lang række underleverandører af maskiner og bakteriekulturer. I reportagerne herunder er der mulighed for komme med indenfor hos en stribe af branchens meget forskellige virksomheder.

'Motorvejen' er Holstebro Mejeris interne navn på de store produktionslinjer, som her almindeligt pakkesmør. Uanset at produktionen kan komme op på 12.000 kg i timen, bliver der aldrig slækket på kvalitetsarbejdet undervejs. Foto: Flemming Jeppesen.

Styr på detaljen

Kvalitet er alfa og omega på verdens største smørmejeri, Holstebro Mejeri. Her bliver produkterne kontrolleret 15 gange, inden de får lov at...

Naturmælks osteproduktion foregår i et af mejeriets to 4000 liters ostekar.

Det sønderjyske mejeribord

Mange forskellige mælketyper og rigtig mange forskellige produkter fylder Naturmælks mejeri til bristepunktet. En udvidelse er på vej, og de...

Lys, luft og masser af plads til ostetanke og mejerister. Driftsleder Jørgen Bertelsen på vej gennem det nye osteri på Mammen Mejeri. (Foto: Flemming Jeppesen)

Et helt nyt mejeri

Mammen Mejeri er i gang med en større fornyelse af produktionsanlægget. Inden længe kan man tage 3.000 nye kvadratmeter i brug. ...

Det store nat-puslespil

Timerne fra kl. 22 til 04.30 er de absolut mest travle på Hobro Mejericenter. Her bliver varerne til cirka 900 kunder pakket og læsset på di...

Far og søn, Hans Jørgen Hansen (th.) og Anders Eibye Hansen, nyder en is i den spæde forårssol foran det tidligere Hornsherred Mejeri, som i dag er hjemsted for produktionen af Hansens Flødeis. Hans Jørgen og Anders er henholdsvis tredje og fjerde generation i en familie, som har produceret iscreme siden 1922. (Foto: Mikkel Østergaard)

Smagen af historie

Hos Hansens Flødeis fremstiller man is som i de gode gamle dage.

Det meste smelteost i glas fra Bislev Mejeri eksporteres til Mellemøsten. Når osten har forladt mejeriet, venter først en sejltur på seks uger, og når den kommer ud i de små butikker, kan opbevaringstemperaturen nemt ligge omkring de 40 grader. Blandt andet derfor har osten en holdbarhed på mindst et år. De første dåser med hvid ost indeholder 16 kg. Inden dåsen lukkes, bliver osteblokken skåret ud i forbrugervenlige stykker på 200 gram. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus-Foto

Fra lukningstruet til succesmejeri

I 2006 var Bislev Mejeri klar til at lukke ned. Siden da er mejeriets produktion næsten fordoblet....

Hos AC Mejerimaskiner i Løkken er man leveringsdygtig i brugt mejeriudstyr i alle størrelser.

Mejeribranchens helt store genbrugsbutik

KØB/SALG Mejeriudstyr i rustfrit stål bliver sjældent slidt op. Det udnytter en lille nordjysk virksomhed, som har gjort det til sit special...

Irene Delgado (th) fra Californien og hendes voksne datter Christine Palm besøger mejeriet for at lære noget nyt: "Det er rart at vide, hvor maden kommer fra, og spændende at se produktionen," siger de.

Amerikansk ostemejeri er en turistmagnet

ATTRAKTION Over én mio. gæster besøger hvert år mejeriet Tillamook Cheese Factory i den lille by Tillamook i Oregon, USA. ...

I oktober sidste år standsede produktionen på Branderup Mejeri, hvorefter man gik i gang med at fjerne vægge, lægge nye kloaker og nyt gulv. I baggrunden ses de store maskiner, som udgør kernen i mdoerne mozzarellaproduktion: Drænbåndet (th.) og strækkeren

Ny indmad på det gamle mejeri

OMBYGNING Det 126 år gamle Branderup Mejeri har gennemgået en omfattende modernisering det seneste halve år: Bortset fra skummesal og osteta...

I starten af produktionen på Gjesing Mejeri er der meget manuelt arbejde. Blandt andet skal osteformene fyldes ret præcist, for at der bliver skåret så lidt fra som muligt, når ostene senere skæres ud til de halvmåneformede Castello-oste. (Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus-Foto)

Mejeriet bag verdensnavnet

BRAND Gjesing klinger måske ikke specielt internationalt, det gør derimod navnet på mejeriets hovedprodukt – Castello....

Mælk og mejeri udgør en vigtig del af analyseopgaverne på Eurofins Steins Laboratorium i Vejen. På én dag modtager laboratoriet op mod 35.000 prøver på råmælk - i løbet af et år løber det op i seks mio. På billedet ses Rikke Holm Rasmussen med et udsnit af dagens mælkeprøver. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus

De tester seks mio. mælkeprøver om året

STORDRIFT Analyser af råmælk og mejeriprodukter er blot et par af opgaverne på Eurofins Steins Laboratoriums nye anlæg i Vejen – Danmarks st...

Glade smil henover ostekarret på det Ingstrup Mejeri ved Løkken. Flere af mejeriets syv medarbejdere har købt aktier i den lille virksomhed, som sidste år udbetalte et udbytte på 20 pct. (Foto: Tao Lytzen)

Fra dødsdømt til gazelle

GENREJSNING I 2008 lukkede Ingstrup Mejeri. Året efter overtog en gruppe lokale investorer den lille, nordjyske virksomhed. For et halvt år ...

Det var forretningsmanden Einar Viggo Schou der i 1908 købte godset Palsgaard og i 1917 opfandt emulsionsolien. Umiddelbart efter opfindelsen opførte han en emulgatorvirksomhed lige ved siden af godset. Idag bruges hovedbygningen til repræsentation, og virksomhedens kunder har mulighed for at bo der under deres ophold.

Guld bag godset

INGREDIENS For snart 100 år siden fandt iværksætter og godsejer Einar Viggo Schou ud af, hvordan man får vand og olie til at hænge sammen. ...

Mejeridirektør Ole E. Hansen omgivet af konsummælksprodukter. Slagelse MejeriCenter tapper hver dag omkring 700.000 liter drikkemælk, som leveres til til butikker på Sjælland, Lolland og Falster og køre dem ud i løbet af morgenen.

Frisk mælk til næsten halvdelen af danskerne

LOGISTIK Slagelse MejeriCenter er knudepunkt for Arlas distribution af drikkemælk og andre mejeriprodukter til Sjælland, Lolland og Falster....

"Jeg oplever, at ostene nærmest sælger sig selv. Danskernes forbrug af gedeost stiger, og selv om der bliver solgt meget udenlandsk ost, er der bestemt også plads til de danske producenter," fortæller mejeriejer Dorthe Sørensen, Tebstrup Gedeost. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Gang i gedeosten

SPECIALOST Tebstrup Gedeosteri er flyttet ind i et hjørne af det tidligere Arla-mejeri i Vrinners for at få plads til at udvikle produktione...

Når et nyt produkt har været testet på Brabrands pilotanlæg, skal det derefter testes på kundens eget anlæg for at se, hvordan produktet reagere i 'den virkelige verden'. Foto: DuPont

Legeplads for fødevarevidenskab

FORSKNING DuPonts overtagelse af Danisco har styrket udviklingen af ingrediensløsninger til fødevareindustrien. ...

Rebecca Sørensen-Naur er en af de to mejerister, som er blevet ansat i mikromejeriet. Her har hun kunnet konstatere, at det kræver en del oplæring og fingerspidsfornemmelse at kunne betjene det lille anlæg – men at det til gengæld giver spændende udfordringer og en bedre forståelse for processen og produktet. (Foto: Palle Peter Skov.)

Mejeriet i mejeriet

HÅNDARBEJDE På Christiansfeld Mejericenter har Arla installeret et mikromejeri, hvor der er plads til forsøg, leg og nicheproduktioner....

Et bredt sortiment til et bredt marked. Sådan lyder mejerichef Niels Malling Laursens opskrift på en god forretning for hvid ost.

Nøragers hvide osteverden

På Nørager Mejeri har det handlet om hvid ost, lige siden mejeriet i 1984 blev købt af det nyoprettede selskab Nordex Food. I dag har mejeri...

Normalt indgår en del forskellige ostetyper i et ostepulver, og der kan være helt op til 15 typer i en blanding. Omkring 10 medarbejdere pakker de forskellige oste ud, som derefter afvejes i henhold til den enkelte recept. (Foto: Johnny Wichmann)

Ostepulver til hele verden

PROCES Lactosan på Fyn omdanner overskudsost til højtspecialiserede ingredienser, der giver smag og konsistens til brød, sovs, færdigretter ...

Edward Hoekmann har blandt andet lært at lave goudaost på gårdmejerier i Holland, hvor ostene blandt andet lagrer ved højere temperatur end i Danmark. På lageret, hvor ostene kommer hen efter 3 uger, er temperaturen således 16 grader.

Selvlært gårdmejerist

HJEMMELAVET Den har stået på hårdt arbejde og ’learning by doing’ for hollandske Edward Hoekman, som for to år siden startede en gouda-produ...

Hvid røg fra hvedehalm siver ned over de friske oste, og når mejerist Jakob Æbelø tager dem af karrusellen, er de blevet til fynsk rygeost.

Sydfynsk kampgejst

NICHE Med afsæt i en produktion af rygeost på Sinai Landmejeri har et par fynske mejeriveteraner i selskabet Kirkeby & Thrane etableret en h...

SPØRG EKSPERTERNE

Niels Ole Nielsen
Niels Ole  Nielsen
Chefkonsulent, Analyse & Statistik
Se profil
Jan Hermansen
Jan   Hermansen
Afdelingschef
Se profil

Mange vil forske inden for mejeriområdet

Mejeribrugets ForskningsFond har modtaget 28 projektforslag i den årlige ansøgningsrunde. Nu starter den svære udvælgelsesproces.

Læs mere

Ost & ko takker af

Tre års kampagne er nu slut, men indsatsen for dansk ost fortsætter.

Læs mere

Mammen går ind i is-branchen

Mammen Mejerierne A/S har købet halvdelen af Kastberg Is, som i løbet af næste år flytter is-produktionen til Drøsbro Mejeri.

Læs mere